GIANT STEPS • DET KGL. TEATER
★★★★★☆
ANMELDELSE GIANT STEPS: FEELGOOD BALANCHINE MED KLÆDELIG KANT
Der var glæde og tilfredshed blandt publikum ved repremieren på ballet-combo’en Giant Steps med tre af de kendte Balanchine balletter på programmet. Den Kongelige ballet viste klassen og leverede et overflødighedshorn af dans, man ikke behøver stort kørekort i ballet for at blive både grebet og imponeret af.
Musikalsk var både Serenade (Tjajkovskij) og Symfoni i C (Bizet) måske en smule til den ordinære side, mens midter-balletten De Fire Temperamenter til gengæld stak ud med dristig musik for klaver og strygere fra tyske Paul Hindemith, der forekom i musikalsk familie med impressionisterne Debussy og Ravel. Et spændende og for mig nyt bekendtskab.
Koreografien var tilsvarende skarp, kantet og atletisk, og stod som aftenens kreative højdepunkt i sin opbygning med tema og variationer i flere sindsstemninger.
En minimalistisk, men smuk scenografi af isblåt baggrundslys udstillede danserne i sne-hvide strutskørter og tætsiddende trikots, som i en udstillingsmontre i en smykkeforretning. En scenografi, der holdt sammen på konceptet ved at satte kroppene og bevægelserne i centrum.
Balanchine var ny og moderne i 1950’erne hvor han introducerede en neoklassisk stil, der gjorde op med de traditionelle handlingsballetter for i stedet at rette fokus mod en superæstetisk, geometrisk raffineret udtryksform med komplekse mønstre, symmetrier og asymmetrier.
Balanchine er dans, der kræver høj teknisk kunnen med fokus på fart, præcision og kontrol.
Det fik vi i finalens Symfoni i C, der bød på flotte massekoreografier og blev danset med stort overskud, hvor ikke mindst Emma Riis-Kofoed og Jon Axel Fransson gjorde sig bemærket.
Balanchine huskes måske mere udfordrende end denne aften på Gl. Scene.
Måske er det bare tidens gang og ballet-ikonets vedholdende popularitet, der fået den engang så revolutionerende koreograf til at virke næsten mainstream.
Fem stjerner Fra Det Sku’ Du Se til en aldeles tilfredsstillende omgang feelgood Balanchine, der ikke var helt uden klædelig kant.