THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON • LONDON

★★★★★☆

Foto: Marc Brenner

ANMELDELSE BENJAMIN BUTTON THE MUSICAL: EN USLEBEN DIAMANT I WESTEND

Noget så sjældent som en folk-musical har trukket store overskrifter og høstet mange anmelderstjerner hos seriøse, kritiske engelske medier som The Guardian, Sunday Times og Daily Telegraph. The Curious Case Of Benjamin Button er ligefrem blevet kaldt den bedste britiske musical i årtier.

Således pirret af nysgerrighed vendte jeg næsen mod Ambassadors Theatre (lige overfor ikoniske restaurant The Ivy) og fandt en usleben musical-diamant, som overraskede med en skøn, vemodig fortælling, vidunderlig musikalitet og et råt, dramatisk/visuelt udtryk, der viste, hvad musical-genren også kan.

Foto: Marc Brenner

Musicalen er en kreativt ’reformuleret’ stage adaption af den romantiske, amerikanske 2008 film med Brad Pitt og Kate Blanchett i de bærende roller. Historien skyldes F. Scott  Fitzgerald, der f.eks. også skrev The Great Gatsby.

(En storstilet musical-udgave af The Great Gatsby er i øvrigt på vej fra Broadway og bliver sat op på London Coliseum med premiere i april 2025 og vil helt sikkert være et besøg værd, men det er en anden historie.)

Jeg tænker, du allerede er bekendt med den helt igennem usædvanlige, historie om BB – manden, der ældes  baglæns. Benjamin Button fødes som gammel og bliver yngre og yngre, som årene går. En raffineret idé, man lige skal lige vende i hovedet. Essensen i budskabet er, at man skal nyde hvert trin på livstrappen, for alt ændrer sig hurtigere end man tror.

Foto: Marc Brenner

Iscenesættelsen er henlagt til dit indre billede af en forblæst, kuldslået, nordengelsk fiskerby i en setting af havnekaj med tunge, sammentømrede planker, groft tovværk og store, udspændte  fiskenet.

På scenen finder vi 12 skuespillere, der også er musikere, i et overraskende fedt rendezvous af violin, cello, guitars, akkordeon, piano, trombone og percussion, og som på imponerende vis sender dig igennem fortællingens rørende lovestory i et veloplagt mix af sangnumre og små monologer, der binder tingene sammen.

Det hele er, som altid i London, eksekveret i en forrygende kvalitet, hvor noget af det mest besynderlige er forestillingens totale fravær af musical-bling, som er udskiftet med nordengelsk/irsk klingende folkemusik.

Foto: Marc Brenner

Det swinger som bare pokker med sine sailor-agtige, stort set unisone kor blot med tertsen eller kvinten lagt oven på. Soundtracket er imponerende originalt og publikum i det udsolgte Ambassadors teater er ellevilde.

Foto: Marc Brenner

Man synes jo nok, det lyder super grineren med en mand, der fødes som gammel og bliver yngre med alderen. I virkeligheden er handlingen utroligt sørgelig, samtidig med at det hele er meget livsbekræftende. Et sjældent spænd, hvori teaterkunst opstår.

Det er overraskende vemodigt at opleve, hvordan et menneske passerer ’modsat igennem tilværelsen med familie, venskaber, kærlighed og forstand, der langsomt forlader ham. Som at gå ned af en trappe, alle andre går op ad. Tjek traileren her.

Benjamin Button som musical er en virkelig smuk og dybt original og oplevelse, der ikke kan score mindre end fem stjerner på Det Sku’ Du Se.