EKS • SKUESPILHUSET
★★★★☆☆

Foto: Emilia Therese
ANMELDELSE EKS: SYLESPIDS PARFORHOLDS-BASKER
Har dit parforhold udviklet sig til en lunken lasagne uden bechamelsauce? Omtrent sådan skitseres udgangspunktet for skuespilhusets aktuelle parforholds-basker. Men så ringer det på døren…
Eks er en del af en nutidsdrama-trilogi skrevet af den tyske dramatiker Marius von Mayenburg. Stykket er åbenlyst inspireret af Hvem Er Bange For Viginia Wolf, der også omhandler et parforhold, som er stivnet i et skrøbeligt glansbillede af væbnet fred.
Eks spidder den moderne hverdagskærlighed med sylespidse hints til alle de følelser, vi går og gemmer på, for at holde frustrationerne i ave og dagligdagen nogenlunde på skinner.
Forestillingen er et pragtfuldt, uforskammet kammerspil, som kan være en masochistisk nydelse at spejle sig i. For det er ikke sikkert, du vil bryde dig om, hvad du ser.
Foto: Emilia Therese
Sibylle (Marie Bach Hansen) og Daniel (Mikkel Arndt) lever en ressourcestærk tilværelse i deres overskudsramte designerhjem, da Daniels ekskæreste Franziska (Julie Agnete Vang) ringer på døren, og beder om at måtte overnatte på sofaen, da hun har forladt sin nye boyfriend.
En drønfarlig combo af nutid og fortid, der blot skal tilsættes alkohol, før den eksploderer i afdækning af fortrængte kampzoner og åbning af nye fronter.
Foto: Emilia Therese
Snart kradser stykket godt og grundigt i den tynde fernis, der omslutter vores idé om det perfekte samliv:
Opfyldte, sociale ambitioner, boligen med alle de rigtige, sociokulturelle markører, designersofaen, de smalle dokumentarfilm på Macbook’en, musiksamlingen på vinyl, den skarpe sort/hvide grafik på væggene, mixet med de obligatoriske børnetegninger.
Klicheen er sat eftertrykkeligt på plads i Thomas Bendixens fine iscenesættelse, der afvikles i højt tempo af et godt sammenspillet cast, placeret i en rålaber scenografi af Jonas Fly.
Svidende stikpiller og syrlige drops fyger om ørerne i en atmosfære af pivfalsk venlighed, da den problematiske dynamik i trekløveret begynder at folde sig ud.
Foto: Emilia Therese
Daniel, som er arkitekt, forlod i sin tid den ret skønne, men også noget flagrende dyrehandler Franziska til fordel for den klart skarpere Sibylle, som er læge, og et fund til trofæhylden.
Men brænder Daniels hjerte stadig for eks’en, der endnu drømmer om deres tidligere (sex) liv og sætter brand i Sibylle, hvis nedladende kommentarer til aftenens gæst vokser ligefrem proportionalt med antallet af hvidvinsflasker, der bæres ind fra køkkenet.
Allerede fra start er det, som om Sibylle energisk søger den konfrontation, det hele forudsigeligt munder ud i. Er hun i grunden tændt af på Daniel, der aldrig helt blev den succes-arkitekt, man havde håbet, men i dag tegner flugtveje fra parkeringskældre? Symbolikken er til at tage og føle på.
Er hun dødtræt af, at hun ikke nåede at blive overlæge, før børnene kom og løb med tiden og overskuddet? Er hun fed up med tomheden i al den materielle lykke, de trods alt har fået skrabet sammen?
Er hun ydmyget i erkendelsen af, at hun ikke kan vinde Daniels sjæl på samme måde, som den impulsive dyreelsker Franziska med det svagere, men også mere poetiske intellekt?
Foto: Emilia Therese
Og hvad er det lige med ham Daniel, der synes resigneret i forholdets tilsyneladende perfekthed – et forhold, der i i virkeligheden er et fængsel med mure bygget af fællesøkonomi og ønskebørn.
Der er masser af genkendelige lag i fortællingen, som er parterapi på skrå brædder, og rører ved en hel masse af det, der rumsterer blandt kærestepar.
Man skal godt nok være en perfekt samlever, for ikke at kunne genkende elementer af mundhuggerierne og de bitre ondskabsfuldheder, karaktererne får hældt i hovedet på i hinanden, mens alkoholen flyder og fornuften svinder.
Eks stiller spørgsmålet, om kærligheden kan overleve i en tid, hvor så meget handler om selvrealisering, og parforholdet er blevet en institution, hvori de indespærrede må tåle hinanden fremfor at elske hinanden.
Eks er skønt, satirisk samtidsteater, og et wakeupcall til dit parforhold, som du og din kæreste kan tage hjem og tale videre om i designersofaen. PS. Pas på med hvidvinen.
Klar anbefaling og fire stjerner Fra Det Sku’ Du Se.