CV JØRGENSEN TEATERKONCERT PÅ ÅRHUS TEATER

 

★★★★★

PERLER UDEN SNOR

 

Det er risky business at lege med arvesølvet, som Cederholm & Co. gør med C.V. Jørgensens sangskat i den nye teaterkoncert, der forløses smukt i en stribe af fængende, forrygende, fabulerende glimt – men nok også savner en rød tråd til at binde en sløjfe på det hele.


Foto: Emilia Therese

Nikolaj Cederholm opfandt teaterkoncert-formatet tilbage i 90’erne, hvor Gasolin’ på Dr. Dantes Aveny og senere på Østre Gasværk blev et sensationelt nybrud med sit flabede mix af syrede tableauer og velkendt rockmusik i vilde nyfortolkninger.

Formatet udfordrer ideen om et stramt, konceptualiseret narrativ og noget så oldschool og konformt som en pointe at sende publikum hjem med.

Opskriften hedder afsted ud over heden og så kan man jo selv samle pointerne op rundt omkring i rocklyrikken, mens scene efter scene bare suuuser forbi som et facebook feed – som perler på en snor eller måske rettere uden en snor

Således også i CV Jørgensen teaterkoncerten, der præsenterer en række perler fra CV’s repertoire, i en strøm af herlige iscenesættelser, der swinger fra det melankolsk medrivende til det ryggesløst rockende – over tilbagelænet, dampende, svajende jazz-feel a la Ricky Lee Jones og k. d. lang, der f.eks. får en sang som Det Ganske Lille Band til at lyde som taget ud af HBO serien True Detective med sin spøgelsesagtige slo-mo tilsat cararet-scenografi og jordfarvet look.

Musikalsk forkæles og forvirres du af modige ny-arrangementer af en snes af klassikerne, parkeret midt på øretævernes holdeplads. Gedigen guitarrock blander sig med barbershop, dansende dixie, vaudeville vemodig violin og cool klarinet, når du mindst venter det.

Selv som garvet CV fan skal du spidse ører for at genkende, hvor i bagkataloget, du er henne. Det er ikke nogen hyldestkoncert med glædelige genhør af greatest hits. Det er teaterkoncert med streg under teater, og forudsigelighed er ikke noget, denne forestilling bruger. Hvad mener du f.eks om et tidligt, herligt hit som Bellevue, i en forførende Satie-udgave med det velkendte, æteriske klaver – illustreret af dansere iført Venedig-pestlægernes langnæbbede karnevalsmasker. Øh?

Måske er jeg bare for overfladisk til at fatte dybden i tableauerne. Men vi kan jo ikke alle være det skarpt registrerende geni, som CV’s Entertainer, der underholder eliten ved den franske riviera – på turne med monologer uden mening i… (Og når jeg citerer hele dén linje, er det fordi den på en eller anden subtil måde siger noget rammende om dette show.)

Bravo og stor albuehilsen til veldrejet scenografi og imponerende lyssætning, – og så kan det godt være at iscenesættelsen af de enkelte sange ofte projicerer en noget dunkel fortolkning af CV’s mageløse orddesign.

Lad dét nu ligge og nyd i stedet det fremragende cast, der bobler af talent, spilleglæde og energi. Musikalsk på toppen er denne teaterkoncert, både i arrangementerne og i liveudførelsen, der overrumpler i sit høje niveau.

Skal man fremhæve en enkelt præstation, hvilket klart er unfair overfor et så stærkt spillende ensemble, så peger jeg på Simone Tang, der i dén grand når ud over rampen.

Mindst godt fungerer det hele, når rockpoetens syrlige drops bliver taget på ordet, og en lidt naiv kapitalisme-kritik får frit løb uden den særlige distance, der altid har været hemmeligheden bag CV’s smil.

Finalen har det hele og lidt til, der skrues dygtigt op for både punch & puls – selv om jeg på denne premiereaften i Århus var lidt ærgerlig over at nogle at slagnumrene blev jappet lidt for hurtigt af. Hallåå, det er altså ægte rockjuveler, vi jonglerer med her. Eller måske er det bare mig, der er blevet grumpy. CV selv fyldte 70 år i maj, hvor københavnerpremieren oprindeligt var programsat. Til lykke!

Alt i alt har vi at gøre med et top underholdende teatershow, en tilbagelænet træffer, hvor man fint kan leve med at der også er udfald blandt indfaldene. Dén skal du se!

NYHED: QUIZ OM OPERA, TEATER OG GOD MAD I NÆRHEDEN.

Prøv den nye Det Sku’ du se online quiz og tjek din paratviden om opera, teater og god mad i nærheden.

Du får 10 spørgsmål ad gangen – tjek din score og prøv igen med nye spørgsmål.

Læs omtaler, anmeldelser og bliv måske (endnu) klogere. God fornøjelse.

Du finder quizzen her