THE DANTE PROJECT • DET KGL TEATER

★★★★★☆

Foto: Henrik Stenberg

ANMELDELSE THE DANTE PROJECT: FABELAGTIG MUSIKALSK OPLEVELSE TOPPER SPEKTAKULÆR DESIGNER-BALLET

En rent ud sagt fabelagtig, musikalsk oplevelse indrammer Wayne McGregors hypede designerballet, en international prestige co-produktion baseret på Dantes Den Guddommelige Komedie, som netop nu bør opleves i København.

Alene musikken af den brillante britiske komponist Thomas Adés (52) gør det til en forestilling, du ikke må gå glip af. Adés tryller med et moderne, filmisk/symfonisk score, der brager af energi, skarpe rytmer, overvældende percussion,  vidunderlige, fabulerende lydflader og betagende, lyriske klangbilleder. 

Jeg har allerede sikret mig billet til at opleve forestillingen en gang til for at få det hele med.

Finalen, Paradis, er en mavepuster af oplyst renhed i perfekt symbiose med udtryksfulde dansere klædt i hvide catsuits, framet i en betagende lyssætning.

Forinden har to helt anderledes designede akter, Helvede i dystert, klippesort grottelook og Kærligheden i en mere åben, lyrisk setting, bragt os gennem efterlivets riger, på Dantes pilgrimsrejse mod en forståelse af livets sande mening.

Dante Alighieris episke fortælling fra 1300-tallet står som en milepæl i verdenslitteraturen, der fanger sine læsere med sin dybe indsigt, livligt billedsprog og poetisk skønhed.

Lad mig sige det på den måde, at jeg oplevede Wayne McGregors fabulerende balletfortolkning forlæns, og forstod den baglæns. Det er en mangefacetteret, filosofisk fortælling, der kan forekomme rimelig introvert, indtil man får afkodet de mange spektakulære tableauer med titler som Sjælenes Pavane, Selvmorderskoven, Sandsigerne, Tyveknægte, de Vrede etc. Læs gerne lidt på lektien inden, og få fuld valuta for pengene.

Det virker som om hele Balletkorpset er på scenen i et væld af kombinationer der afløser hinanden i betagende kostumer, badet i et prægtigt lysdesign. Koreografien er skiftevis goblende blød, tåspids-staccato, kraffuldt rå, legende humoristisk, kærlig og satanisk i en imponerende diversitet af look & feel.

I hovedrollerne oplevede jeg denne aften Ryan Tomash (Dante), Alban Lendorf (Vergil og Astrid Elbo (Beatrice). Hvor heldig kan man være.

Fem stjerner fra Det Sku’ Du Se. Spiller til 18. november. Skynd dig.