ELEKTRA • OPER FRANKFURT

★★★★★☆

Foto: Monika Rittershaus

ANMELDELSE ELEKTRA: TOPPER I ALLE OPERA-KUNSTENS DISCIPLINER

Bragende flot orkesterspil sætter ild i Strauss’ udfordrende, men også dybt fascinerende Elektra partitur, som i den internationalt efterspurgte Claus Guth’s iscenesættelse på Oper Frankfurt trækker tråde til italiensk giallo- horrorfilm al a Argento. Og overbeviser med sit tårnhøje niveau på – ja, på snart sagt alle operakunstens discipliner.

Orkesteret spiller med knivskarp, rytmisk diktion og en aggressiv, pågående klang fra horn og slagtøj, der i mødet med operahusets bløde, rundede akustik, forkæler med et lydbillede i særklasse. Oper Frankfurt’s Generalmusikdirektor på 15. og sidste år, Sebastian Wiegle dirigerer. Hvilken nydelse.

Da operaen slutter efter pauseløse 130 minutter er jeg blæst tilbage i sædet af solisternes overskudsramte, kraftfulde eksekvering af hovedkarakterne –  til trods for at scenografien – et Paul Smith studie i lilla striber monteret på evigt slidende setstykker og semitransparente forhæng – varsler et quickfix af intentionsfattig, handlingsneutral scenografi.

Da det visuelle impact mod slutningen toner til blodrødt, udfolder Elektras blodhævn sig med al tydelighed, og ting giver mening.

Effektfuldt stagedesign er det, kombineret med den myrdede fader Agamemnon’s tomme stol, der ind imellem slider som forhekset op ad væggen, når den utæmmede faderkærlighed (Elektra-syndromet) er mest amokløben, og driften mod hævnens oprejsning stærkest.

Jovist, gedulgt skal det være. Plads til egen eftertanke og fortolkning er en del af god operaiscenesættelse. 

I hovedrollen leverer den lettiske sopran Aile Asszonyi en kraftpræstation i Elektras krævende parti, der næsten overskygger topnavnet Susan Bullock i rollen som moderen Klytämnestra, der sammen med sin elsker har ombragt Elektra’s far og sendt broderen på flugt.

Sidstnævntes uventede tilbagekomst i selskab med flere behandskede håndlangere, er ren horror i halvlange læderfrakker og sorte hættetrøjer. 

Lidt mere om handlingen, kan du læse i min anmeldelse fra Dmitri Tcherniakovs brillante opsætning på Operaen i København her

Frankfurt har et lidt andet take, der er mindst lige så effektivt, bare anderledes.

Jeg har ikke tidligere set en Elektra, der munder ud i en stor dansefest ved nyheden om, at den hjemvendte bror har myrdet til højre og venstre, og ligene ligger spredt i paladsets gård. Ingen kan høre mine skrig, råber en af misdæderne, da han udånder.

Jo, min Far kan, svarer Elektra i sin, skal vi sige pænt introverte, psykologiske tilstand, hvorefter festen fortsætter med konfetti-glimmer og groteske partyhatte.

Det er vildt, hvad opera kan. 

Fem lysende stjerner fra Det Sku’ Du Se.

QUICK FRANKFURT TIPS

Lej en Nextbike cykel via mobilen (de står alle steder i bymidten) og tril en hyggelig tur langs Main flodens bredder, hvor fede gæs hygger sig i de kønne, grønne områder med udsigt til løbere, kajakroere og Frankfurts ikoniske skyline.

Museer og gallerier ligger tæt og jeg anbefaler Städel med gamle mestre, (herunder et supersmukt Botticelli maleri), såvel som en fin samling Weimar-kunstnere med deres kulørte motiver og pågående stil.

Lige ved Römer torvet finder du både Museet For Moderne Kunst og Schirn Kunsthalle med veludrustede samlinger af installationsværker, man kun delvist forstår, hvis du ikke meget hellere vil tage plads ved pladsens talrige udskænkningssteder og nyde iskoldt, skummende kvalitetsøl.

Jeg bor gerne på det udmærkede, prisvenlige Motel One Römer 200 meter den gamle, genopbyggede bymidte – og endnu kortere til Oper Frankfurt på Willy Brandt Platz.

Efter forestilling i operaen spiser man på Fundus, hvor jeg flere gange har oplevet, at aftenens stjerner indfinder sig til natmad under under stor applaus fra gæsterne.

Baja Bike har udmærkede, guidede cykelture som giver en godt overblik over byen, som er mindre end man tror og på mange måder en weekendtur værd.

Alte Oper er i øvrigt smukt genopbygget og spiller klassiske koncerter af høj kvalitet vekslende med diverse populære shows og rockkoncerter.

De lokale fodboldhelte fra Eintracht Frankfurt slog Suttgart i semifinalen kort efter mit besøg, og spiller tysk pokalfinale mod Leipzig 3. juni. Held og lykke.