TJENER FOR TO HERFER • SKUESPILHUSET

★★★★☆☆

Foto: Emilia Therese

ANMELDELSE TJENER FOR TO HERRER: FART OVER FELTET I VELOPLAGT CRAZY KOMEDIE

Tjener For To Herrer er veloplagt crazy-komik med fart over feltet, brandskæg cross-dressing og finurlige opdateringer af dialogen, der bringer os i øjenhøjde med Moldoni’s klasiske upstairs-downstairs farce fra 1700-tallets Venedig.

Med sit talent for at smugle kærlig samfundskritik ind i komedien, kaldes Goldoni ofte den italienske Molière.

Opus morandi er typisk en masse fjollede forviklinger, der må udredes, før en kærlighedskabale kan gå op, og en morale kan udmøntes uden at træde nogen alt for hårdt over tæerne.

Herlige skuespillere som f.eks. Tina Gylling Mortensen i topform, Niels Ellegaard i pragtkjole, Andreas Jebro i fuld fart og Sara Fanta Traore som barok drømmekvinde/mand i rosa silke sætter fut i Tjeneren, som er begunstiget af Franciska Zahles helt skønne, overgearede kostumer.

Franciska Zahle står tillige for den corny, slapstick-egnede scenografi med store marmorkugler (en vigtig del af intrigen) tilsat svingdøre, som er velegnede til forsvindingsnumre og til at smække op i hovedet på forbipasserende.

Skævt og skørt er det hele vejen igennem, måske allersjovest i sekvensen, hvor den travle tjener Truffaldino må tisse i en vinflaske og dernæst får kalorius i klemme i en rejsekuffert.

Fulgt af et uundgåeligt optrin, hvor den lunkne ’vin’ uforvarende bliver nydt af uindviede med kendermine: –Jo, den er udmærket. Lidt speciel måske? Er der ikke hår i den?

Ret plat, men også ret sjovt, vel nok uden at være helt på højde med nyere engelske slapsticks, der gerne folder sig ud med flere grovheder, mere action og mere fysik.

Kommer du til London, så gå for alt verden ikke glip af the Play That Goes Wrong, som er ubetaleligt morsomt og noget af det sjoveste, jeg har set inden for genren.

Den dansk/svenske instruktør Viktor Tjerneld har som sædvanligt rigtig godt greb om den stramme timing, der er nødvendig for at spille en let komedie som Tjener for To Herrer hjem til succes. Tjeneren er endnu en fjer i hatten til Tjerneld.

Iscenesættelsen er en let og gennemført munter oplevelse – klart velegnet som teatertur for hele familien.

Og hvis man absolut vil være knotten, kan man spørge, om stykket vil nok her på Skuespilhusets Store Scene, eller havde hørt bedre hjemme på mere folkelige morskabsteatre som f.eks. Folketeatret i Nørregade eller på Grønnegårdsteatrets outdoorscene. 

Som det hører sig til, ender sympatien selvfølgelig på tjenestefolkenes side.

Med en socialt indigneret kapitalisme-kritik, stik til arbejdslivets hamsterhjul, og en morale i retning af, at grådighed ikke betaler sig, da de ellers så fine folk viser sig ikke at have nogen penge – og at det sociale hierarki ikke sådan lader sig ommøblere.

Dengang som nu, er det altid dem på bunden, der får taget røven.

Der er fire stjerner fra Det Sku’ Du Se til Tjeneren, der leverer fuldt tilfredsstillende på sine præmisser, og er lige til at blive i godt humør af. Så kan du gemme noget Ipsen og nogle oldgræske tragedier til en anden dag.