SATURDAY NIGHT FEVER MUSICAL • FALKONER

★★★★★☆

Foto: Miklos Szabo

ANMELDELSE SATURDAY NIGHT FEVER: HOT SOM BARE POKKER

Diagnosen siger 40 grader i disco-feber når Silas Holst styrer sine dansetropper sikkert gennem 70’ernes fedeste bagkatalog af discohits i en top veloplagt og aldeles vellykket musicaludgave af Saturday Night Fever.

Dansen og musikken er i centrum, og det er umuligt at sidde stille, når ensemblet giver den fuld gas i de ikoniske Night Fever moves til det velspillende livebands ret rockede take på udødelige dance classics som Staying Alive, Night Fever, More Than A woman, If I Can’t Have You, Boogie Shoes, og hvad de alle sammen hedder. Behændigt er et par nyere Bee Gees hits som f.eks. Tragedy flettet ind i perlerækken.

Sange, der definerede disco-genren og stadig hærger dansegulvene når der skal fut i festen. Soundtracket er et af musikhistoriens mest solgte med  over 40 mio. albums over disken.

Robert Stigwood producerede Saturday Night Fever i 1977 på et sølle 3,5 mio. dollars budget, hvilket betød, at de fleste skuespillere var stort set ukendte. I dag har SNF indtjent over 650 mio. dollars.

Anekdoterne omkring tilblivelsen er talløse, og  filmen havde et vildt impact på massekulturen i de sene 70’ere. Musicalen fra 1998 er et pragtfuldt gensyn med det hele.

Historien kender du fra filmen, der blev et smash gennembrud for John Travolta, som egentlig skulle have haft en body-double til dansescenerne, men insisterede på selv at danse. Travolta siges at have tabt mindst 10 kg under den benhårde træning.

De vuggende hofter og ’swaggering’ gang fik han researchet sig frem til gennem inkognito besøg på diskoteket 2001 Odessey, som rent faktisk eksisterede i virkeligheden.

Foto: Miklos Szabo

Vi følger Tony, en italiano-taber fra Brooklyns arbejderklasse, der hænger ud med sine bøvede ragazzi i hverdagen, og indtager diskotek Odessey i weekenderne, hvor han er kongen af dansegulvet.

Foto: Miklos Szabo

Plottet er ikke større, end at det kan nedskrives på bagsiden af et garderobemærke fra Odessey med det harlekin-ternede dansegulv, der blev en del af filmens brand og kopieret verden over. Havde de ikke sådan et gulv på NASA i Boltens Gård i 80’erne? Jeg synes noget dæmrer i tågerne af Dom Perignon og gintonics fra dengang.

Foto: Miklos Szabo

I for at vinde en lokal dansekonkurrence teamer Tony up med den socialt ambitiøse Stephanie, som efter diverse omveje ender med at vise Tony en vej ud af tabermiljøet og tro på en fremtid som professionel danser.

En klassisk coming of age fortælling, der er skåret i tykke skiver og ender med både håb og romantik. Jeg måtte overgive mig og knibe en tåre til sidst. Forestillingen er super underholdende, og publikum er ikke fedtede med taktfaste klapsalver undervejs.

Store roser til Silas Holst for sin sidste hovedrolle og kraftfulde koreografi. Holst bliver i øvrigt dubleret af legenden Alban Lendorf i løbet af spilleperioden/turneen. Josefine Tvermoes er en top charmerende Stephanie mens Christine Astrid Nielsen leverer flot som den afdankede Annette. Også high five til Søren Torpegaard Lund for en stærk Bobby C.

Saturday Night Fever The Musical får fem stjerner fra Det Sku’ Du Se for sine forrygende dansescener, drønflot disco-scenografi af Simon Higlett, gode sangere (Line Krogholm og Ilang Lumholt), fedt band  og et ensemble, der stråler af overskud i Pelle Nordhøj Kans effektive instruktion.