DER FREISCHÜTZ • BREGENZ

★★★★★☆

Foto: Anja Köhler

ANMELDELSE DER FREISCHÜTZ: OPERA MAGI I BREGENZ

Bregenz Festivalen slår til igen med eventyr-operaklassikeren Der Freischütz (Jægerbruden) i Philipp Stölzl’s imponerende mega-opsætning ved bredden af Bodensee.

Bregenz diverterer sit internationale sommerpublikum med en hæsblæsende outdoor-forestilling, som er produceret på Hollywood blockbuster-niveau med et overflødighedshorn af state-of-the-art sceneteknik og special effects.

Foto: Anja Köhler

En hvirvlende musikalsk og visuel rutsjebanetur, hvor man dog nok er nødt til kende værket i forvejen – eller være indfødt tysksproget med superhørelse for at følge 100% med i, hvad der foregår.

Carl Maria von Webers eventyropera Der Freischütz er et nationalklenodie fra den tidlige romantik i 1920’erne og et uhyre populært, musikdramatiske værk i Tyskland.

Det handler om jægeren Max, der sætter alt ind på at vinde en skydekonkurrence for at score både den skønne ungmø Agathe og den prestigefyldte stilling som skovridder.

Foto: Anja Köhler

Max får rodet sig ud i at bruge magiske kugler via en pagt med djævelen. Kuglerne rammer altid deres mål, men den sidste kugle er under djævlens kontrol. Der er med andre ord er lagt op til ballade i slutfasen. Dilemmaet mellem Max’ kærlighed og hans villighed til at bruge mørke kræfter for at nå sine mål udgør operaens centrale konflikt.

Foto: Anja Köhler

Instruktøren Philipp Stölzl, der stod bag den genrebrydende cirkusudgave af Rigoletto 2019-2021 har snittet historien til at passe i en vild setting på den kendte Seebühne, hvor en til lejligheden opført, krigshærget middelalderlandsby i et forbløffende, tilfrosset vinterlandskab danner ramme om fortællingen, som udspiller sig til vands, til lands og i luften.

Der Freischütz er en hybrid af skuespil, tale-opera og gedigent sceneshow. For den puritansk indstillede operagænger er denne ret så disneyficerede forestilling helt sikkert for meget fjollet form og for lidt indhold.

Foto: Anja Köhler

Men hold da fest, der er gang i den fra første til sidste sekund af den pauseløse forestilling.

Over to timer ser vi djævlen ride søens vande både på skelethest og ildspyende drage, Agathe tumler sig lystigt med et kor af pailletbesatte Hollywood-nymfer, landsbyboere glider rundt på snedækkede bakker og plasker i kulissernes overdådige laguner, skud og eksplosioner brager.

Senge flyver og begravelseståger emmer, levende ild flammer cirkelrundt i vandoverfladen, kong Ludwig og hans følge skøjter forbi i guldslæde – og til sidst ankommer Vorherre selv, udklædt som russisk ikon, mens djævlens sidste grin dirrer i natteluften.

Musikken leveres live af Wiener Symfonikerne,kraftfuldt og bevægende. Sangpræstationerne fra et skiftende cast af høj kvalitet bidrager til en unik oplevelse, som er en rejse værd.

2024 Sæsonen bød på 28 opførelser med i alt 198.655 tilskuere og en belægningsprocent på ikke mindre end 100 procent!

Bregenz’ megaproduktioner er så ressourcekrævende, at de normalt spiller i to sæsoner ad gangen. Derfor kan Der Freischütz også opleves i 2025. Forsalget starter 1. oktober på  www.bregenzerfestspiele.com.

God tur og fem stjerner fra Det Sku’ Du Se.