HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOLF • TEATRET VED SORTE HEST

★★★★★★

Foto: Robin Skjoldborg

ANMELDELSE HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOLF: ÅRETS FORESTILLING

Det er fænomenalt godt teater, Maria Vinterberg disker op med ude på Vesterbro, når Iben Hjejle & Co. ruller sig ud i teaterhistoriens måske mest nederdrægtige kammerspil – Edvard Albee’s ikoniske 1962 klassiker i en fremragende, opdateret oversættelse af Madame Nielsen. Det skulle ikke undre mig, om denne opsætning løber med titlen som Årets Forestilling 2024.

Skarpladte replikker fejer som maskingeværsalver over scenen i et fuldkommen forrygende tempo til akkompagnement af et Stalinorgel af drinks, der vedbliver med at løfte skamløshederne til nye højder.

At Iben Hjejle er god til at spille skrap, kommer næppe bag på nogen, men her overgår hun om muligt sig selv med flere længder. Jeg var tryllebundet af hendes infame, skadefro nedrigheder fra start til slut.

Hjejle står for en helt sublim skuespilpræstation i samspil med Jakob Cedergren, der leverer en uafrysteligt isnende gestaltning af sin rolle i selvdestruktivt parløb med sin fortabte hustru i deres komplet desillusionerede ægteskab.

Handlingen drejer sig som bekendt om den halvkedelige historieprofessor George, og hans hustru Martha, der inviterer et yngre par, Nick og Honey, hjem til sig efter en fest.

Et nattesæde, de flinke unge mennesker for evigt vil fortryde, at de indlod sig på.

Foto: Robin Skjoldborg

Nick og Honey spilles overbevisende stærkt af Lue Støvelbæk og Marie Reuther, der langsomt, men sikkert mister fodfæstet og uskylden i krydsilden fra George og Marthas dæmoniske krigsspil.

Gennem nattens løb udkæmpes en vanvittig krig af verbale og psykiske magtkampe på kryds og tværs af selskabet, hvor falske illusioner og grumme sandheder afsløres, og alle karakterer skubbes langt ud over deres grænser.

Og hvis du tænker, hele set-uppet lyder cirka så anstrengende som en vinterdepression, så kan du godt tro om igen.

Det er hylende skægt fra ende til anden – og spillet er tempofyldt i en klasse for sig.

Den ene kolossalt underholdende ondskabsfuldhed afløser den anden uafbrudt i et tre timers vanvidsridt, hvor turen går gennem dyb fornedrelse mod en slags afsluttende forsoning, som både er dybt mærkelig og dybt rørende. 

Jovist, kærligheden har i sandhed mange ansigter og de er ikke lige kønne alle sammen. 

Hvem er bange for Virginia Wolf er et aldeles fremragende teaterstykke, som siden 60’erne har været iscenesat med en stribe af dansk teaters største navne på rollelisten.

Foto: Robin Skjoldborg

Lige nu har du muligheden for at opleve en opførelse, der godt kunne gå hen og blive én af dem, man taler om i fremtiden. Teater i absolut topklasse på intimscenen hos Sorte Hest, som løber med de sjældne seks stjerner fra Det Sku’ Du Se.