CYRANO DE BERGERAC I SKUESPILHUSET

 

★★★★★

KONGELIG OPVISNING I FORRYGENDE CYRANO DE BERGERAC

 

To af Danmarks bedste skuespillere i prægtigt samspil. Det er SÅ godt.

 

Vær nu bare ærlig. Moderne kærlighed er en byttehandel. En del af at elske en anden, er at blive elsket tilbage. Problemerne opstår, når ubalancen indsniger sig og den ene part elsker mere end den anden. Så gror bitterheden, forsmåelsen og jalouxien.

Omdrejningspunktet i Cyrano de Bergerac er, at kærligheden står skarpest, når afsenderen selv må give afkald på den, for at kunne give den videre.

Det selviske element tages ud af ligningen. Jeg elsker, men afstår fra selv at blive elsket til gengæld. That’s real love, folks!

Sådan er Cyrano de Bergerac. Hædersmand og renæssancemenneske.

Cyrano entrer scenen som sortklædt musketer med fjerhat og spids kårde i brilliante Olaf Johannessens skikkelse. Der går ikke mange øjeblikke, før den første formastelige får fornærmet hans store næse og må sættes på plads.

Vi skal være glade for at Olaf Johannessen ikke er fodboldspiller, for så var han blevet solgt til Barcelona eller Liverpool forlængst og havde været tabt for de danske scener.

Som en tidlig Hemmingway er Cyrano både kriger, kvindebedårer og digter. Han hjælper en smuk soldat i sit kompagni med at sætte de rigtige, romantiske ord på kærlighedsbreve til den uimodståelige Roxane i Johanne Louise Schmidts skikkelse,

Og uimodståelig, det er hun. Johanne Louise Schmidt var helt forrygende i Kat på et varmt bliktag på Betty Nansen for nylig, hvor hun iøvrigt også spillede overfor Olaf Johannessen. I Cyrano er hun tæt på at stjæle hele billedet. Hun spiller med en fantastisk fysik og en gnistrende mimik. Det kæmpemæssige røde hår, der er en del af brandet JLS, folder sig prægtigt ud i scenen på gyngen, som er ren poesi. Det er SÅ godt.

Roxane forelsker sig i soldaten, fascineret af hans skønhed og de smukke ord hun tror, han er ophavsmand til.

Kærlighedsbrevenes svungne blækskrift er projiceret ud over scenens enkle sætstykker og udgør en varm og effektiv, æstetisk scenografi. Cyrano har forlængst opgivet uden kamp, på grund af sin store næse, der med hans egne ord melder ankomsten et kvarter inden Cyrano selv indfinder sig i rummet.

Sådan indrammes den uforløste kærlighed, der så legende komplet sikrer forestillingens to lag, det tragiske og det komiske.

Er det den ydre eller den indre skønhed, der tæller? – Det kan du selv svare på. Du kan også tage spørgsmålet som en aktuel kommentar til den non-stop skønhedskonkurrence, der præger social media og mediebilledet i dag.

Kan der komme en lykkelig slutning ud af det? Eller er Cyrano dømt til evig, opofrende ensomhed?

Kig selv ind og få svaret i skuespilhuset og oplev to af Danmarks bedste skuespillere i et prægtigt samspil. Olaf Johannessen har været en af vores mest seværdige skuespillere i årevis. Johanne Louise Schmidt viser sig atter som fuldblods stjerne i denne vidunderlige fortolkning af Roxane, der både rummer det grove og det sjove – og fremfor alt det poetiske.

Cyrano 2019 er en kongelig opvisning i skuespilkunst. En fortræffelig forestilling i Katrine Wiedemanns klassiske indpakning, befriet for instruktør-teatrets sædvanlige trang til at nytænke enhver klassiker i orange Guantanamo fangedragter og moderne automatvåben.

Simpelthen drøngodt teater. Detskuduse helt sikkert!

KOM KOM TIL KIIN KIIN

I Pakhus 71 lige om hjørnet fra skuespilhuset bor SEA by Kiin Kiin.

Kiin Kiin er kendt af mange for sit Michelin-præmierede Asian Fusion køkken, der startede på Nørrebro.

SEA by KIIN KIIN byder på en ypperlig servering af småretter som er perfektioneret i smag, tekstur, og visuel elegance. Det er et rigtig dejigt sted at spise inden forestillingen. Jeg anbefaler 3-4 småretter a la carte – f.eks den saltede tun med sesam, kokossuppe med tre slags kyllingehapsere, foie gras (ups busted…) med blommevin og ingefær samt basilikum is. Så er du mere end glad og fuldt teaterklar uden at være overmæt. En velsmagende Lemongrass Martini vækkede appetitten og en god Chardonnay på glas gik fint til det hele. Velbekomme.