SKØNHEDEN OG UDYRET PÅ MALMØ OPERA

 

★★★★★

SKØNHEDEN OG UDYRET BRILLERER PÅ MALMØ OPERA

 

Skønheden og Udyret brillerer på Malmø Opera som julens stensikre familie-hit.

Den får hele armen i Malmø Opera’s opsætning af Disney-klassikeren Skønheden og Udyret, der brillerer i det store udtræk som stensikkert, top underholdende musicalshow med de herligste optrin og den skønneste, medrivende musik. Sangere, orkester, dansere, scenografi, kostumer – det hele er i top og rejsen til Malmø værd.

 

Det begynder efter sigende allerede at knibe med billetterne, så du skal være hurtig på aftrækkeren, hvis du vil glæde dig selv og familien med denne skønne teateroplevelse, der er godt timet i repertoireplanen og sagtens ville kunne gøre sig som fast juleklassiker på linje med f.eks. Nøddeknækkeren.

Der er simpelthen så meget glæde til stede i denne super prof opsætning, der ikke kan undgå at sætte dig i en slags godt julehumør, selv om det på nær en fatal snestorm ikke har noget med jul at gøre.

Glansnummeret Vær Vor Gæst storhitter i et vidunderligt kostume-extravaganza og er lige præcis et af den type musicalnumre, du har lyst til at sætte på uendelig repeat og gøre til soundtrack’et for dit liv.

Så fuld af happiness, sprudlende fantasi, skønhed, fest og eventyr, at det er vanedannende som benzodiazepin og straks giver lyst til at gense se La La Land og alle de filmmusicals fra 30’erne, som man næsten har glemt hvad hedder. Åh, virkelighed – vig fra mig!

 

Min personlige favorit i galleriet af eventyrets skønheder og udyr har altid været den storskrydende, selvudnævnte førsteelsker og storcharmør Gaston med sort krølhår og blåt læderoutfit a la dét, Thoms Helmig bar på den uforglemmelige Tommy Boy turné for 10 år siden… – komplet tonedøv for Belle’s afvisninger, men alligevel med en selvtillid så grænseløs at man får lyst til at råbe Gi’ noget!

Som fortællingens skurk er Gaston ganske uvidende havnet i en Harvey Weinstein klemme, hvor hans – skal vi kalde det – lettere insisterende adfærd over for uimodståelige og smukt syngende Belle, helt efter bogen udvikler sig til yderligere forbrydelse og straf.

Belle kan på sin side glæde sig over at være så tydeligt iscenesat som den stærke unge kvinde, der siger fra på absolut aktuel #Me Too manér. Ikke blot overfor Gaston men selvfølgelig også overfor Udyret, indtil kærligheden sætter klørene i hende.

Således får det gamle, franske eventyr fra 1740 en opdateret aktualitet – og gør det noget? Opsætningen er som helhed begavet med en stribe moderne, scenografiske greb som f.eks. det semi-transparente fortæppe med videoprojektioner, så liveacting kan udspille sig drømmeagtigt og uhyggeligt bagved. Som f.eks. da ulvene går til angreb og driver plottet fremad.… Jovist, du kender det alt sammen fra den Oscarpræmierede tegnefilm fra 1991, som musicalen læner sig tæt op ad, og tak for det.

Jeg tror med andre ord ikke, jeg plotspoiler noget for nogen, når jeg røber at Gaston får sin retfærdige bekomst på dramatisk vis i forbindelse med det store showdown i en superflot finale, hvor der deles lidt flere øretæver ud, end man normalt tiltænker Disney.

Men bare rolig – det hele ender, som det skal, og forbandelsens ophævelse i røg og lyseffekter er bare SÅ flot udført. De forheksede bliver af-hekset og forenes i gruppekram og applaus, der hagler ned fra publikum i den fyldte sal. Det er jävla bra, er det!

PIVFRISKE UDYR JEG MENER SKALDYR HOS JOHANN P

Johann P er en Malmø klassiker på fiskefronten og har du ikke været der, har du sandelig noget til gode.

Jeg tænker du vil prøve at se Skønheden og Udyret med (lidt større) børn, og da de sjældent har fiskerestauranter på top 3, så send dem afsted på shopping i nabolaget til favorabel kronekurs og gå selv ombord i et herligt plateau med pivfriske skaldyr, velsmagende rejesalater, sild og laks på flere måder, super god service – og naturligvis en særdeles dejlig Sancerre på glas, som snart får dig til at sidde og nynne ’Vær vor gæst, vær vor gæst….