JEAN DE FRANCE I GRØNNEGÅRDS TEATRET

 

★★★★★

 

Foto: Bjarne Stæhr

ANMELDELSE JEAN DE FRANCE: HOLBERG HALLELUJA

Holberg spidder danskhedens djævelske dilemma i en gudesjov, top velspillet komedie med en suveræn Nicolai Jørgensen i spidsen for et forrygende skuespiller-ensemble. Super veloplagt teaterfarce, så selv mågerne skriger af grin i Odd Fellow Palæets smukke baghave.

Unge, letpåvirkelige Hans Frandsen (knaldsjovt leveret af Nicolai Jørgensen) har været 15 uger i Paris, hvor han i dén grad har indfanget tidens trends i takt og tone.

Nu vender han hjem til den københavnske andedam, blown away af fisefornem frankofili og latterlige, oppustede manerer.

At han i mellemtiden er blevet udlovet til ægteskab med naboens modvillige datter, gør snart Hans Frandsen, som nu kalder sig Jean de France, til omdrejningspunkt for denne klassiske Holberg-komedies intrige.

Med en snedig fælde, og total ydmygelse af den opstyltede, nu ganske udanske dansker, skal giftermålet forpurres.

Alt sammen på Jantelovens bud, og til fordel for en mere jordnær ægteskabskombi af normaldansk dreng og ungmø uden udenlandsk inspirerede vildfarelser.

Sådan tackler vi frankofil forstoppelse her til lands. De skal fanme ikke tro, de er noget!

Nicolai Jørgensen stjæler showet og springer ud som codyl rokokko-drag med kæmpe, komisk talent og masser af fysik, forklædt som en blævrende fransk vaniliebudding, lynet er slået ned i.

Tom Jensen er knivskarp som partykilleren Jeronimus og Tina Gylling et rent powerhouse som knibsk hustru og forblændet mor til den hjemvendte, miskendte præmiesøn.

Rosalinde Mynster er komplet uimodståelig som eksplosiv, fransk sexbombe, dresset op i juledug og adventsdekoration, Da hun med perleplade og frydefuld finger-fellatio får lokket Jean de France på glatis og sat pointen fri.

Hvor FÅR du det fra, Karin Betz, der har stået for de herlige kostumer og en enkel, karakterfuld scenografi af et miniature-København, som instruktør Charlotte Munksø behændigt har befolket med gakkede optrin og medrivende, musikalske finter.

Man keder sig ikke et øjeblik til denne 300 år gamle forestilling, som Holberg skrev lige inden Jeppe på Bjerget, og som stadig har noget at sige os.

Som Dronning Margrethe også sagde i sin nytårstale 1987: ’’Vi skal nok passe på, at vi ikke kommer til at ligge under for den såkaldte Jantelov og dens “du skal ikke tro, du er noget”. Vel er den meget dansk, men den er farlig, hvis den ender med at gå os i blodet”.

På den ene side latterliggøres forstillelsen, det oppustede og al den falden på halen for det nye og det fremmede.

På den anden side udstilles også danskhedens dna – vi er ikke skabte til højhed og blæst, ved jorden at blive det tjener os bedst.

Middelmådighedens triumf?

Go’ stil ligger nok et sted midt i mellem og ligner dansk leverpostej. I sandhed et djævelsk dillemma.

Fem stjerner til en top underholdende, opdateret omgang Holberg.

En aften under åben himmel, der især huskes for Nicolai Jørgensens komiske gennembrud, men også for hans fornemme, afbalancerede, ja ligefrem rørende spil i finalens hjertenskærende, afklædte ydmygelse.

Super godt teater for alle i Bredgade. Afsted med dig!

NEDTÆLLING TIL RIGOLETTO

Kommende weekend har Opera Hedeland premiere på Verdis opera-hit Rigoletto med Fredrik Zetterström (foto) i hovedrollen som den tragiske, pukkelryggede hofnar, der farer vild i et kompliceret spil af udfordret faderkærlighed og iskold hævntørst.

Forestillingen, der bl.a. præsenterer Peter Lodahl som den kvindeglade hertug af Mantua, spiller blot 3 gange og du kan stadig nå at sikre dig billet til denne veldrejede outdoor-forestilling med stærke solistnavne i stemningsfulde omgivelser.

Det Sku’ Du Se er med og anmelder forestillingen straks i næste uge.

Ugen efter er Det Sku’ Du Se på plads i Bregenz i Østrig, hvor Rigoletto i mega-opsætning spiller for eliten på den gigantiske, ikoniske udendørsopera ved Boden-søens bred, som du måske kender fra Kasper Holtens spektakulære opsætning af Carmen dernede for et par år siden.

Den, hvor Carmen møder sit endeligt ved druknedød i søens stille vand – så kan hun lære det, den tæve!

Opera-arenaen er også ramme om en vild shootout scene i James Bond filmen Quantum of Solace, fermt krydsklippet med en synkron sceneopførelse af henrettelsen i Tosca og tilsat et hav af nederdrægtige typer i smokings – herunder sågar Jesper Christensen

Tjek lige den her trailer…… https://www.youtube.com/watch?v=y78SoiOSPSc 

Bregenz gentager den højst originale succesopsætning inkl. gigantisk sceneopbygning, når Rigoletto opføres over sommeren. Det er klart en rejse værd og jeg ser frem til at dele oplevelsen med Det Sku’ du Se’s læsere, når jeg ser forestillingen næste-næste weekend.

Stay tuned!