NORDKRAFT | CPH. OPERA FESTVAL

 

★★★★

Foto: Olafur Gestsson

ANMELDELSE NORDKRAFT: FORUROLIGENDE STÆRKT

Nordkraft er en rigtig grim historie, der starter på bunden af et mildt sagt belastet, Ålborgensisk tabermiljø i 90’erne og fortsætter ned ad bakke.

Jakob Ejersbos signaturroman forklædt som opera-performance er blevet en virkelig flot forestilling med et knivskarpt soundtrack og et stærkt, visuelt impact.

Tanken om nyskrevet, moderne dansk opera kan få nogle til at løbe skrigende bort.

Løb hellere ud til Takkeloftet i Operaen på Holmen og oplev dette spændende bud på et moderne musikdrama fra Teater Nordkraft ved komponisten Signe Lykke og librettisten Nila Parly.

I tre akter Junkiehunde, Broen og Begravelse gennemspilles essenser fra romanen med masser af visuel power og kun få tekstlinier, der lader scenografiens gnistrende tableauer, musikken og masser af bevægelsessprog få hovedrollen.

En spektaklulær dødedans i pocketformat med stoffer, tvivlsomme bekendtskaber og jagten på den evige rus.

Gode solister i en stærk ensemblepræstation leverer sammen med Ars Nova koret og et håndplukket orkester under ledelse af allestedsnærværende Jakob Hultberg en overraskende aften, der på en eller anden foruroligende måde sætter sig i kroppen.

I sin effektfulde scenografi af blinkende lysstofrør og gaze minder det hele lidt om stilen fra den italienske, kultdyrkede filinstruktør Argento, (også kaldt den italienske Hitchcock), kendt for sine syrede, blodigt/stilige horrorfilm som f.eks  Suspiria og Stendahl Syndromet.

Det ka’ sgu noget!

Stort bravo til Nordkraft for en blodig men også ret cool, kunstnerisk oplevelse på denne fine københavner-premiereaften i Copenhagen Opera Festivals regie.

 

Nordkraft spiller igen 27. og 28 august og anbefales hermed. God fornøjelse.

ÜBERCOOL PÅ  IZAKAYA

Jah Izakaya & Sake Bar er, som de selv skriver, en autentisk, japansk tilføjelse til den københavnske restaurantscene. En uformel gastropub med en ukunstlet, tilbagelænet atmosfære.

Med sin beliggenhed på Gasværksvej få hundrede meter fra Kødbyen med Teater S/H og Husets teater er stedet en perfekt anledning til at glide ind i rollen som übercool restaurant- og teatergænger. Izakaya er en del af Cofoco-universet, og de har altså næse for tingene.

Jeg har fået Izakaya anbefalet af flere, herunder en på overfladen nogenlunde afradikaliseret, leninistisk livsnyder, der er så cool, at han kun køber jeans i en særlig udsøgt, japansk denim.

Han må have forstand på japansk køkken tænkte jeg, og det holdt stik 120 procent.

Konceptet er at man bestiller en håndfuld småretter, 3-5 stks. pr person, der serveres efterhånden som de er klar. Kolde og varme anretninger i en herlig blanding. Tapas på japansk, om du vil.

Den intelligente løsning, er at vælge Chefs Omakase tasting menu til 375 kr., og nyde forestillingen, mens den ene ret efter en anden betager bordet. Sashimi, grøntsasger, dumplings, alt er super lækkert, ikke mindst f.eks serveringen Gyutataki (den på billedet) som er japansk carpaccio af økologisk okseinderlår med yuzuvinaigrette og japansk mayo.

Japanske serveringer har en superæstetik, så alle flår mobilen frem for at tage billeder, hver gang en ny ret kommer på bordet. Hvis man da ikke har travlt med at drikke det helt fremragende, bornholmsk bryggede fadøl, der serveres isnende koldt i frostede glas. Pragtfuldt. Velbekomme.