THE PRODUCERS • DET NY TEATER

★★★★★☆

Foto: Miklos Szabo

ANMELDELSE THE PRODUCERS: UFORSKAMMET SJOVT

Find det værst tænkelige manuskript, ansæt en uduelig instruktør og et talentløst cast – så skulle fiaskoen være hjemme, investorerne være franarret deres millioner og vejen til et luksusliv i Brasilien være sikret.

Latterbomben springer på Det Ny Teater i et kæmpe show med et hav af medvirkende, overdådig scenografi, ekstravagante dansenumre, skønne kostumer og grovkornet satire i uforskammet sjov nyoversættelse af Adam Price.  

The Producers er skabt af ’komikkens mester’ Mel Brooks. Det handler om en falleret Broadway-producent og en indebrændt revisor, der drømmer om stjernestøv – og som i deres alt for menneskelige afmagt falder over en fed fidus.

I de rigtige hænder, kan der være flere dollars i et flop, end i en succes.

The Producers er en af alle tiders mest prisvindende og succesfulde musicals – også kendt som’Forår For Hitler, som er titlen på den musical, vores opportunistiske, men elskelige partners in crime sætter op for at få…. fiasko!

Opskriften ’en musical, der handler om en musical’ har alle dage været en vinderrecept.

Forestillingen gør comeback på Det Ny Teater efter 16 år – i en skamløst glitrende, blinkende, benspjættende, heilende Broadway-version, med et cast af velprøvede, danske musicalstjerner og en overdådig, nazi-forherligende scenografi, der næsten ikke kunne være mere politisk ukorrekt.

Kort sagt vidunderligt i en tid, hvor krænkelsesparatheden lægger låg på megen dristig satire. Kun en tåbe frygter som bekendt ikke en SoMe shitstorm.

Preben Kristensen er aftenens bedste og et rent powerhouse i rollen som produceren Max  Bialystock, der må gå så grueligt meget igennem.

Herunder at knalde sig gennem en hær af aldrende, sexhungrende velhaverfruer, der må slippe gangstativerne et øjeblik for at underskrive de checks, der skal sikre økonomien i svindelnummeret.

Sebastian Harris som den kiksede revisor med drømmen om broadwayberømmelse, har en tynd rolle med begrænset komisk potentiale at arbejde med, som sidekick til Preben Kristensens mere overbevisende præstation.

Asger Reher leverer klassisk, oldschool comedy som pølsetysker i lederhosen og nazihjelm med duelort, mens Michael Carøe i flere roller ofte får lov at brænde igennem med den drengede charme, vi véd, han har. 

Den usædvanligt langbenede Alexandra-Yoana Alexandrova er sjov, sød og charmerende som den svenske bimbo, der bliver sekretær med vrøvleaccent og blondinekomik. Selvfølgelig ender hun til det mandlige publikums store misundelse som par med den nørdede revisor i bedste Marilyn Monroe stil fra Let’s Make Love og Some like It Hot.

Mel Brooks’ univers er pastiche, der stjæler med arme og ben fra alt og alle, og krænker alt fra jøder til homoseksuelle med et skævt smil og en lune, så det lykkes at slippe afsted med det.

Det går deruda’ i et set-up, der gør alt det rigtige, men ikke kommer helt i mål med sin komik, der sine grovheder til trods i perioder virker smule gammeldags og tø-hø agtig.Flere dialogscener savner nerve og tempo, uden at det dog for alvor hæmmer stemningen hos et tændt og begejstret premierepublikum.

Måske er vores tempoforventning skruet for højt op, og vores humoristiske sans blevet lidt for hårdhudet, siden Mel Brooks triumferede med sin særlige, gakkede og indforståede meta-komik og crazy genre-parodier i 70’erne med film som Blazing Saddles, Young Frankenstein, Silent Movie, Hitchcock-parodien High Anxiety og altså The Producers, der satte fut i det hele.

Det store, velspillende liveband under ledelse af Per Engström kompletterer Lisa Kent’s effektive instruktion og koreografi. Lisa Kent står også for opsætningen af Det Ny Teaters næste publikumsmagnet Miss Saigon, der får premiere i 2023.

VILD MED MUSICALS? SÅ VIL DU OGSÅ ELSKE PRETTY WOMAN

Pretty Woman i i Tivoli’s Koncertsal er forrygende feelgood, der begår sig i en drømmeverden af streetsmart baggårds-romantik i lak og læder, gylden penthouse-luksus, frække chicks og friske fyre – og er en fryd at overvære i Heinrich Christensens drevne instruktion.

Man bliver næsten helt flov over at nyde denne crowdpleaser så uhæmmet. Læs anmeldelsen her

https://detskuduse.dk/2022/09/16/pretty-woman-forrygende-feelgood-sexy-sjovt-og-lige-i-skabet/