GASOLIN’ • ØSTRE GASVÆRK

★★★★★★

Foto: Sophie Kalckar

ANMELDELSE GASOLIN’ TEATERKONCERT: FANDENIVOLDSK FREMRAGENDE HØJOKTAN ENERGIUDLADNING

Genopsætningen af Gasolin Teaterkoncerten er byens bedste billet lige nu.

Et poetisk rockshow, som  banker publikum bagover, og truer med at blæse taget af det ikoniske Østre Gasværk.

Et gedigent rockvenue, der med sit spektakulære indre af kondemneret sværindustri, er en perfekt ekstemporering af al den dystopi, som indrammer teaterkoncertens pivfriske comeback.

Gasolin’s rockpoesi udmærker sig ved en klædelig mangel på patos og forloren højstemthed.

Det gasolin’ske univers er befolket af gadens skæve eksistenser, i en varm og inkluderende atmosfære.  baggårdspumaer – listige bananskibs-kaptajner, ludere, lommetyve, blåøjede sigøjnere og andre lurendrejere, der vist ikke lige er typen, man skal  stole på, som det synges i de Gule Enker. 

Gasolin’s lyrik er oftest helt hverdagsagtig, lige ud ad landevejen, enkel og uden ornamentering.

Hvad enten du går tur over Langebro, på Rabalderstæde, eller blaffer på vejen mod Korsør.

Alligevel skaber deres tekster billeder af stor romantik med indlagt varme, som man ikke finder det ret mange andre steder. Og som luner i den kolde tid, vi lever i.

C.V. Jørgensen er til sammenligning (også) en genial rockpoet men hans værk er helt anderledes satanisk, satirisk og intellektuelt, hvor Gasolin’ har været i øjenhøjde, længe før det åndssvage udtryk blev opfundet. 

Luftigheden i Gasolin’s poesi, giver plads til spektakulære, scenografiske fortolkninger som Cederholm & Bjerkø gjorde genreskabende, da den første Gasolin’ teaterkoncert væltede scenen i 1994 med et helt nyt forestillingsformat, der stadig holder.

Nu tager Gasolin teaterkoncerten en tur til, i en højoktan 2020 opdatering, er er så fandenivoldsk og fremragende, at Det Sku’ Du Se lægger sig fladt ned og giver seks sjældne stjerner til en forestilling, der er det bedste, jeg har set i flere år.

Med uforlignelige, Jimmy still-going-strong-Jørgensen i spidsen sikrer et skarpt typecastet line-up af sangere og musikere en både musikalsk og dramaturgisk oplevelse, der toppes af rå scenografi og sublime kostumer.

Stærkt åbner forestillingen med et BZ lignende ’indbrud i fortiden’ og besættelse af taget på en industribygning, der forstærker Østre Gasværks heavy metal ambience.

Kloden Drejer Stille Rundt i en lyrisk, musikalsk åbningssekvens, og snart efter går det løs for fuld volumen.

Helt fremragende bliver det lige efter pausen, efter at vores lasede, beskidte hjemløse-karakterer har forpuppet sig i orangefarvede soveposer og nu springer ud som pailletklædte, eventyrlige natsværmere, guldsmede og andre glitrende natdyr med noget på hjerte.

Sirenesangen lægger salen ned for derefter at blive overgået af  en vidunderlig udgave af den hverdagsagtige parforholds-vise Længes Hjem, der med Jimmy Jørgensens desperate leadvokal er blevet til en fuldkommen forrygende slowrock blues af tårnhøj klasse.

Jeg tabte kæben helt ned på brystkassen og kneb en tåre – som et strejf af en dråbe og kulminationen på en magisk aften med i alt 26 fortolkninger af et musikalsk univers, der SÅ meget er en rejse værd.

PREMIERER I PIPELINE

Der er travlt hos Det Sku’ Du Se. Der skrives på livet løs for at færdiggøre anmeldelser og komme på omgangshøjde med en stribe forestillinger der har haft premiere næsten oven i hinanden.

Glæd dig bl.a. til

  • Kunsten at være okay – Nørrebro Teater
  • Den Vægelsindede – Skuespilhuset
  • Askepot – Operaen
  • Wallmanns Dinnershow – Cirkusbygningen
  • Blixen – Operaen
  • Katja Kabanova – Kgl. Teater
  • Guldfuglen – Folketeatret

Husk at være tilmeldt nyhedsbrevet og få besked når nye anmeldelser er udgivet.

https://detskuduse.dk/nyhedsbrevet/