HEX • SKUESPILHUSET

★★★★☆☆

Foto Camilla Winther

ANMELDELSE HEX: GRUMT CROSS MEDIA MUSIKTEATER

Multitalentet Jeanett Albeck er her og dér og alle vegne i Hex, den usædvanlige og seværdige cross-media-teaterfremstilling af et stykke horror-danmarkshistorie, som vi har godt af at blive mindet om.

Et rent kvindeligt, førsteklasses cast retter i den grumt gribende musikforestilling en feministisk anklage mod middelalderens hekseprocesser og de mandsdominerede autoriteter, der tillod uhyrlighederne at udspille sig.

Omdrejningspunktet er den ulyksalige Christenze Kruckow, der sammen med seks andre kvinder, bliver anklaget og dømt til døden for trolddom.

Forestillingen er en hybrid af skuespil, koncert og performance, indrammet af rå, liveproduceret videoscenografi og stemningsfulde lydbilleder, eksekveret af et velspillende on-stage-band, der spiller ind på percussion, keyboards og cello.

Olga Ravn og Liv Helm har skrevet forestillingen, der sammen med sange og musik af Jeanett Albeck afdækker et kulsort kapitel i danmarkshistorien, hvor vi på bestialsk manér tog livet af hundreder af kvinder i en tid, hvor Christian IV fik bygget Rundetårn og Børsen med et vist fremsyn.

Alligevel bakkede kongen op om uhyrlige torturmetoder for at trække ’tilståelser’ ud af såkaldt kloge koner, der på grundlag af absurde beskyldninger, overtro, bitching og ren sladder om udøvelse af hverdagsmagi, blev henrettet i hobetal på brændende bål.

Processer, der ofte var accelereret af en mere eller mindre ansigtsløs, offentlig mening, og på den måde minder om den klapjagt på enkeltpersoner, som de sociale medier  kan instrumentere så virkningsfuldt i dag.

Teatermæssigt har forestillingen et undergrundspræg, der måske hører mere naturligt hjemme andre steder end på Skuespilhusets Store Scene. Hex fremstår som politisk-aktivistisk teater der med dramatiseret nærvær udstiller endnu en føljeton af åbenlyse urimeligheder, en mandsdomineret verden har udsat kvinder for igennem århundreder.

Et dygtigt cast med bl.a. Kirsten Olesen, Ellaha Lack, Christine Albeck Børge og Marie Bach Hansen, holder tempoet oppe i Hex, der alt efter temperament kan anskues som dynamisk genreblanding (gesamtkunst) – eller som en lidt rodet omgang.

Flere vil dog mene, at  Jeanett Albeck som djævelsk fortæller i et mageløst faun-kostume, er billetten værd i sig selv. Forestillingen spiller til 8. juni. Det bliver fire stjerner fra det Sku Du Se.

JUNE: RIGTIG GODT NYT PÅ FREDERIKSBERG

June er i familie med restauranterne Frank (Kgs. Nytorv og Polly (Gl. Kongevej) som begge tidligere er blevet særdeles rosende anmeldt her på Det Sku’ Du Se.

At June åbnede i den nedlagte stationsbygning på Solbergvej nær Frederiksberg Centeret i oktober 2022 er forbigået min opmærksomhed. Godt for dét, så har man da sparet de penge så længe. For hold da helt op, en god restaurantoplevelse, der kan gå hen og blive vanedannende.

Stedet er uformelt moderne, uprætiøst indrettet i den pudsige, tidligere stationsbygning (Frederiksberg Banen) med mørkt træ og søjler, der bidrager til en rar ambience og udmærket akustik.

Konceptet er vælg 4 retter for 500,- eller en lidt større udgave med 2 snacks + 7 retter for 800,-

Jeg valgte førstnævnte og kommer snart igen efter sidstnævnte.

Nydelsen startede øjeblikkeligt i form af en tallerken Hamachi med pomelo, kumquats og grillet chili.

Den lækreste, syrlige orangesmag foldede sig overrumplende dejligt ud i munden i selskab med fisken og et godt glas Chenin Blanc, som er det nye sort inden for hvid(vin).

Rehydrerede gulerødder, fermenterede karotter, rogn, havtorn & sauce nage var næste serverring, også virkelig veltillavet i et flot orange look, igen fuld af original velsmag.

En slags consommé med bakskuld, koriander, ristet forårsløg og trøffel dampede af den skønneste aroma og var ved at give ballade ved bordet, da min ledsager kun nødtvungent ville dele som ellers aftalt.

Heldigvis kom et ualmindeligt godt glas sydafrikansk rød Cinsault fra Waterkloof ved Stellenbosch på bordet, som hurtigt lukkede munden på diskussionen. Vinkortet er i øvrigt stort og fuld af fristelser. Nu er du advaret.

Tatar på krondyr, æggeblomme, sesam, daikon, x.o. og bøgehatte var endnu en smuk servering, med en interessant vildtsmag på kødet, der tilføjede denne klassiker et labert twist.

Oksekæber, spæde løg, ramsløg og sauce på modnet ost Lukkede måltidet en kende tidligt af teaterhensyn, men var super appetitligt og velsmagende. Faktisk kunne man godt have nået mandarinsorbet’en, som jeg har til gode til næste gang.

June er en kæmpe anbefaling værd, og resten overlader jeg til dig selv. Husk at bestille bord, for der bliver rift om dem, når rygtet spreder sig.

Afsted med dig.