KANNIBALEN • CPH STAGE

★★★★★☆

Foto: Camilla Winther

ANMELDELSE KANNIBALEN: MODBYDELIG GODT TEATER

Der går ikke mere end 20 minutter, før de første publikummer rammes af ildebefindende og må hjælpes ud fra Skuespilhusets kompakte intimscene, tydeligt rystede af scenisk kraft. Dramatiseringen af den bizarre, autentiske kannibal/kærligheds historie fra Tyskland er modbydelig godt teater, der holder publikum i et jerngreb fra start til slut.

Fortællingen bæres af en sært hverdagsagtig, pragmatisk dialog mellem de to fremragende skuespillere Morten Burian og Patrick Baurichter, og udspiller sig for en stor del i absolut mørke, der får makabre billeder af den reelle handling til at gro frem for tilskuernes indre blik.

Effektfuldt som bare pokker, i dramatisering af Johannes Lilleøre og instruktion af Sargun Oshana. Helt fortjent nomineret til Årets Reumert 2023. Folk bæres ud fra salen ved hver forestilling, betroede en kontrollør mig.

Skuespillet er baseret på den ægte historie om Armin Meiwes og Bernd-Jürgen Brandes, der mødtes i et chatforum for kannibaler på nettet i 2001. Begge havde gennem flere år søgt efter et menneske, der kunne forløse deres inderste ønsker. Jeg er dit måltid, som Bernd skrev i en indledende mail.

Efter at Bernd havde slugt 20 sovetabletter og tømt en flaske sprut, skar Armin hans penis af under visse vanskeligheder med uskarpe knive…. Seancen blev filmet efter fælles ønske.

Videoen er efter sigende så ubehagelig, at mange af dem, som har set den, har søgt psykologisk hjælp.

Penissen fortærede de i fællesskab, først blancheret, så stegt, hvorefter værten gik i kødet på Bernds arm, inden sidstnævnte omsider kollapsede, og endte som 20 kg sirligt emballerede kødpakker i Armins to kummefrysere.

-Jeg sauterede kødet fra Bernd med salt, peber, hvidløg og muskatnød og serverede det med kartoffelkroketter, rosenkål og grøn pebersauce, forklarede den verdensberygtede kannibal senere i et tv-interview.

Ribbenene blev grillstegt i haven som normale spareribs.

Menneskekød smager angiveligt som svinekød, dog med en lidt dybere eftersmag.

Armin blev arresteret og dømt 8 års fængsel for manddrab. Dommen blev senere anket og ændret til livsvarigt fængsel.

Han har efter mange år bag tremmer i 2020 fået lov til at komme ud at gå ture i offentligheden. Han er dog i forklædning for ikke at blive genkendt, skriver Ekstra Bladet.

Tysk politi anslår, at folk med appetit på menneskekød kan tælles i titusinder, alene i Tyskland.

Historien har en særlig umami ved det faktum, at der ikke er tale om en effektjagende, Dexter-agtig splatter-bonanza, men nok så meget en reel kærlighedshistorie mellem to mænd, der ønsker at blive ét kød og indgår en ekstraordinær, men dog frivillig, fælles aftale.

Finalens nøgne gestaltning af Bernd i kridhvidt spotlight mod den dybsorte bagscene, antyder en kristusfigur, der giver fortællingen et sitrende, artistisk lag.

Kannibalen er fremragende scenekunst, men ikke for sarte sjæle.

Bravo og fem stjerner fra Det Sku’ Du Se. Velbekomme.

FØLG CPH STAGE PÅ DET SKU’ DU SE

CPH Stage præsenterer over 70 forestillinger her i 2023 sæsonen, der markerer festivalens 10 års jubilæum.

Det Sku Du Se tager dig med til bl.a. Memoriam, Work Bitch, Amduat og ikke mindst Kannibalen i Skuespilhuset.

Forestillingen er baseret på den ægte historie om Armin og Bernd-Jürgen, der mødtes i et chatforum for kannibaler på nettet. Begge havde gennem flere år søgt efter et menneske, der kunne forløse deres inderste ønsker…

Forestillingen blev ved premieren i 2022 en af de mest omtalte forestillinger længe. Stay tuned.