ZIRKUS NEMO • CHARLOTTENLUND

★★★★☆☆

Foto: Steen Brogaard

ANMELDELSE ZIRKUS NEMO: GENSYNETS GAKKEDE GLÆDE

Zirkus Nemo skuffer ikke sine loyale fans ved kändispremieren i Charlottenlund. Smadremandens flødebolle-massakre får teltet til at skrige af fryd sammen med de tilsvininger af publikum, der er en fast del af figurens repertoire.

Gensynets gakkede glæde er nøgleordet i Søren Østergaards 2023 show, der trods sit originale take på crazy comedy og artisteri på topniveau synes at have mistet noget af sit overraskelsesmoment –  eller skal vi sige X-faktor.

Østergaard trækker hele det kendte galleri af spøjse figurer (Målermanden, Baglænderen, Marianne, Bager Jørgen, Manden, der ikke kan fløjte m.fl. gennem nye, vanvittige monologer, der flere steder er så loyale mod deres oprindelige jeg, at genbruget er en tand for indlysende.

Bager Jørgen har igen fået mel-allergi og må på ny danse med svinekoteletter, ligesom Målermanden genfortæller historien om  sin mor (?) der hjalp med at smugle illegale målinger til England pr. robåd under krigen.

Problemet var som bekendt, at hun blev ramt af en tysk torpedo på returrejsen, og måtte ro hele vejen hjem til Danmark via den Engelske Kanal og Nordsøen med kun én åre.

Det tog syv år, og hendes højre overarm var i en lang periode det højeste punkt i Sønderjylland! Hvor pokker får han det fra?

Materialet er trods Østergaards højoktan performance en smule forudsigeligt med flere jokes man husker næsten ordret fra sidste års forstilling.

Bedst er numrene, der griller den lidt bedagede cirkusgenres DNA med en kærlig, poetisk selvironi.

Som f.eks. den tjekkiske bugtaler med en dukke, der for det første ikke forstår engelsk, og for det andet ender med falde helt fra hinanden, uden at få sagt et ord. Det er komplet uden pointe  og hylende skægt. Supernice Nemo, simpelthen.

Østergaards sketch med tryllekunstneren, der er dødtræt af sine åndssvage tryllenumre og sjosker sig livstræt og tydeligt fraværende gennem sin act, er Østergaard, når han er allermest subtil og præcist rammer den særlige, absurde Nemo-nerve der har sikret succesen i snart 20 sæsoner.

Blandt artisterne rager tempojongløren Claudius Specht op med sit spektakulære keglenummer ligesom håndstands-akrobaten Hector får publikum til at dåne, da han flår skjorten af og vrider sin sixpack rundt i imponerende, muskelspændte positurer.

Flot artisteri af den gamle skole men ikke uden wow effekt og cirkus-charme.

Helhedsindtrykket af årets Nemo-show er solid, gakket sommerunderholdning, leveret i et originalt hybridkoncept, der kører så snorlige på traditionerne, at man ikke kan sige sig helt fri for at savne nogle overraskelser. 

Fire stjerner fra Det Sku’ Du Se.