ORFEO ED EURIDICE • SALZBURG FESTSPIELE 2023

★★★★★☆

Foto: Monika Rittershaus

ANMELDELSE ORFEO ED EURIDICE: HALVT OPERA HALVT BALLET HELT BETAGENDE

Cecilia Bartoli stråler i Christof Loy’s superæstetiske opsætning af Orfeo Ed Euridice, der imponerer som neo-klassisistisk gesamtkunst i en betagende forestilling, der blander Gluck’s fine barokpartitur med moderne dans, som en slags accelererende bevidsthed, i noget så sjældent som et højpandet publikumshit.

Love Hurts, synes pointen at være i den græske tragedie om Orfeus, der får gudernes tilladelse til at hente sin afdøde elskede hjem fra dødsriget.

Betingelsen er djævelsk – han må ikke se på hende, ej heller forklare hvorfor – før de er tilbage i jordelivet.

Klausulen viser sig at være umulig at overholde, og det ender tragisk, da Euridice først kommer til live, og senere dør igen ved Orfeus kærlige blik, hvorefter Orfeus selv entrer dødsriget for at gøre en ende på sin nu dobbelte sorg.

Og ja, det er i denne iscenesættelse superstjernen Cecilia Bartoli, der synger Orfeus altdominerende parti her på hjemmebanen i Salzburg, glimrende flankeret af  den unge, franske sopran Mélissa Petit som Euridice.

Bartoli’s præstation trækker mildt sagt voldsom applaus, her i det mindste af festivalens 3 venues, hvor en stilsikker, minimalistisk scenografi af trappetrin i mørkt træ, framet af stramt, kridhvidt klassicistisk, panelinteriør, fører fra orkestergraven og direkte til dødsriget.

Et stage design, der sammen med korets og dansernes uniforme kostumering i mørke jakkesæt, måske lyder noget stillestående, men som får liv af instruktør Loy’s originale koreografi, der rendyrker essensen og løfter fortællingen om kærligheden, livet og døden op på den store klinge.

En tavs gestaltning af lidelse, der krænger karakterernes indre psykologi ud i abstrakt dans, så man går bevæget fra denne visuelt overbevisende, pauseløse Orfeo-fortolkning, en smuk, musikdramatisk oplevelse rigere.

Orkesteret farver Gluck’s 1762-komposition med organisk klang, bløde adagios og distinkte allegroer. Direktionen af Milano-fødte Gianluca Capuano er en fryd, og succesen en kendsgerning.

Orfeo er stor kunst og en fornem oplevelse i det tætpakkede haus für Mozart, der indrammer oplevelsen med klasse og stil.

Fem stjerner Fra Det Sku’ Du Se.