RICHARD 2 • SKUESPILHUSET

★★★★★☆

Foto Emilia Therese

ANMELDELSE RICHARD 2: INTENST SPIL I SUBLIM ISCENOGRAFI

Shakespeares Richard 2 er fremragende scenekunst med Olaf Johannessen spidsen for et velspillende ensemble i Staffan Valdemar Holms originale, effektfulde iscenesættelse.

Et hof af adelsfolk klædt i koksgrå jakkesæt af groft uldstof går næsten i ét med Bente Lykke Møllers superæstetiske scenografi af 14 sorte designer-daybeds i et sort scenerum og ikke ret meget andet.

Dunkelheden kun lejlighedsvist flænset af tre drømmepiger med drinksbakker, langt, blondt hår og smukke kjoler i guldbrokade.

I dette sære univers udfoldes Shakespeares tragedie om den ødsle, uduelige, men ikke helt reflektionsløse Kong Richard 2, der mister ikke blot tronen men også livet, da han omstyrtes af Henry Bollingbroke i Mikkel Arndts overbevisende gestaltning.

Flotte præstationer leveres også af Peder Holm Johansen som hertugen af York og Nikolaj Kopernikus i en noget pudsig dobbeltrolle som både dronning Isabel og biskoppen af Carlisle.

Titelfiguren leveres eminent af Olaf Johannessen, der ejer scenerummet fra første øjeblik med en udstråling så stærk, at man næsten kan røre ved den. Johannessen er kongelig skuespilkunst helt ud til fingerspidserne.

En kæmpemæssig demolishion ball svinger truende sort fra loftet som en slags nedtælling til kongens abdikation og forudsigelige død.

Det er utrolig flot teater, drevent iscenesat med musikalske breakers, der går fra en helt corny punkrock udgave af Rule Britannia med hele ensemblet i i en slags hop-amok dans rundt på scenen – til det elementært melankolske mod slutningen, der byder på en knugende sekvens af Siegfrieds begravelse fra Wagners Götterdämmerung/Ragnarok. Gribende er det.

Da Bollingbroke slutteligt overtager kronen som Henry 4, krystalliseres pointen. Magt eksisterer kun, når den udøves. Men udøvelsen sætter også magten på spil, ved at tvinge oppositionen frem.

Den, som hjælper dig til tronen og eliminerer din forgænger har nu erfaring i opgaven, og ved, hvordan den ged skal barberes også næste gang. Watch your back, Henry. 

Fem stjerner til intenst skuespil af høj klasse fra Det Sku’ Du Se’.