HAMILTON • LONDON VICTORIA PALACE

★★★★★☆

ANMELDELSE HAMILTON: BANEBRYDENDE MUSICAL TRIUMF I LONDON

Den revolutionerende hiphop R&B musical Hamilton lever op til sit vildt hypede ry i et brag af en innovativ opsætning på Victoria Palace i London, hvor Hamilton i stil, tone og execution synes at levere en bid af opskriften på den fornyelse, musical genren godt kunne trænge til.

Hamilton væltede Broadway ved premieren i 2015 og udløste en tsunami af udsolgte huse og rekordsættende billetsalg. Først nu er billetterne til at komme i nærheden af, for almindeligt dødelige musical- og teaterfans.

Branchens fornemste priser er regnet ned over musicalen, der er skrevet af den New York-fødte multikunstner (skuespiller, rapper, singer-songwriter, forfatter) Lin-Manuel Miranda (43), som går for at have tjent op mod 100 mio. dollars alene på Hamilton, som han også selv spillede titelrollen i på Broadway.

Hamilton er nu nået til Londons Westend, hvor et fabelagtigt cast udfolder historien om Alexander Hamilton, der kom til Amerika som forældreløs immigrant, og endte som en af ​​USA’s grundlæggere, George Washingtons højre hånd, og en af ​​de mest indflydelsesrige personer i den amerikanske revolution.

At mange kan spejle sig i Hamiltons beskedne ophav, giver streetcred, og kan udmærket være en del af forklaringen på musicalens enorme popularitet.

Historien dykker ned i Hamiltons komplekse liv med politiske rivaliseringer, amourøse skandaler og selvfølgelig hans dramatiske død, efter duel på pistol med den politiske arvefjende Aaron Burr.

Hamilton havde fornærmet Burr ved et middagsselskab., bl.a ved at  erklære ham uværdig til at blive guvernør for New York. Da spydighederne blev offentliggjort i en avis, forlangte Burr satisfaktion, og Hamilton var ikke typen, der gav efter.

Hamilton var tidligere artilleriofficer med aktiv kamperfaring, en hård hund, der også blev den unge nations første finansminister, og kørte en barsk, økonomisk linje. Han siges at været resultatet af et møde mellem en caribisk luder og en skotte. Kom bare an!

En helt formidabel battle-rap mellem de to kamphaner er et af forestillingens mange højdepunkter.

Tidligt om morgenen den 11. juli 1804 stod de to mænd over for hinanden på en duelplads i New Jersey.  Hamilton affyrede sit skud op i luften og missede bevidst sin modstander. Men Burr mente det alvorligt. Hamilton blev ramt i maven og døde af skudsår den følgende dag.

Duellen er fortsat en betydningsfuld begivenhed i amerikansk historie, og en påmindelse om de destruktive konsekvenser af politiske rivaliseringer.

Der er med andre ord godt med kød på historien, men det helt sublime ved Hamilton ligger i udførelsen, som flere internationale anmeldere betegner som en gamechanger inden for musicalindustrien. Jeg kunne ikke være mere enig.

Forstillingen er et topmoderne, musikalsk overflødighedshorn, hvor en blanding af hiphop, R&B, rock, ballader og Britpop blæser salen bagover fra første beat.

Sjældent har jeg set et så knivskarpt cast af dansere og sangere af picture perfect mixed diversitet, i en non-stop insisterende performance, så fuld af scenisk power.

Sømløst blandes det på én gang tragiske og triumferende, historiske narrativ med moderne musik, svedige beats, populærkultur,  subkultur – og masser af humor.

Den engelske King George, der ikke synes at have fattet, at kolonierne er ved at løsrive sig, og imperiet ved at brække over, er helt genial i sit McCartney agtige popnummer You’ll Be Back, smukt klædt i hermelinskåbe og guldbrokade, men komplet strippet for virkelighedssans. Pragtfuldt.

Koreografien er brillant, scenografien imponerende, kostumerne rent ud sagt indtagende i en blanding af sexy, stramtsiddende ridetøj, langskaftede støvler, romantiske vintage/flæsekjoler og dominante, magtfulde uniformer.

London er et eftertragtet rejsemål her i efteråret. Hamilton er hele rejsen værd –  oplev en banebrydende musical triumf, der gerne må danne skole og bringe ny modernitet ind i genren.

På mit anmelderbesøg (gen)oplevede jeg også klassikeren Les Miserable, der kører på 38. sæson og stadig er en magtdemonstration af musical håndværk fra øverste hylde. Men som trods førsteklasses sangere, blæret sceneteknik og en imponerende scenografi, virker klart oldschool i forhold til Hamilton.

Andre anbefalinger til topunderholdning er Kosky’s nyopsatte Rhinguldet i Royal Opera House, samt det helt utrolige Abba Voyage show, som begge er anmeldt her på Det Sku’ Du Se.