SNEDRONNINGEN • TIVOLIS KONCERTSAL

★★★★☆☆

Foto: Henrik Stenberg

ANMELDELSE SNEDRONNINGEN: JULENS VARMESTE FAMILIE-BILLET

Man fyldes med ærligt, smittende julehumør i mødet med al den imødekommende kreativitet og oprigtige danseglæde, der folder sig ud lige nu i Tivoli’s Koncertsal. Den snart klassiske iscenesættelse af Snedronningen er byens varmeste familie-billet i Dronning Margrethes veloplagte scenografi og sprudlende kostumer.

Vi taler oldschool jul i et samlet feelgood-udtryk, der synes befriende nordisk i sammenligning med den totalt disneyficerede storcenter-jul, vi efterhånden har vænnet os til.

Og så kan det godt være, at alvoren i H.C. Andersens eventyr om Kay og Gerda, som bag kulissen er en fortælling om rejsen mod voksenlivet, aldrig bliver rigtig alvorlig.

Tom for kalorier er forestillingen på ingen måde. Den kunstneriske ballast er synlig også i denne genopsætning af produktionen, som kunne opleves første gang i 2019 og senest i 2021.

Oh Land’s musik er både intelligent og varieret, og fik mig i lyriske passager til at tænke på Grieg og Carl Nielsen. God musik godt arrangeret, simpelthen.

Dramatiske sekvenser med mere attack og elektronik i orkesterspillet trækker måske på erfaringer fra Oh Land’s (Nana Øland Fabricius) egen fortid som balletdanser, og er effektiv balletmusik, der bidrager til en ganske tempofyldt og helstøbt oplevelse. Det unge publikum synes fanget fra først til sidst – to timer inkl. pause.

Nok er Snedronningen en juleballet/danseforestilling for familiepublikummet, og pr. definition i den lette ende af underholdningsafdelingen, men den er skabt med både hjerte og talent – og tager sit publikum alvorligt.

Dronning Margrethes scenografi og kostumer har indledningsvist noget lidt forudsigelig Carl Larsson bonderomantik og almuestil over sig, men heldigvis træder regentens værk hurtigt i karakter. 

Blandt højdepunkterne er de magiske haver med herlige vandnymfer, skønne insekter og kække krager, de dansende robåde, røverskoven med ekspressionistiske Edvard Munch-style-træstammer, og en pågående dansescene med slags Laplands-indianere i ruskindstoppe og langskaftede mokkasiner. Kom ikke og sig, at vores dronning er kedelig!

Finalens vildt flotte kostumering af Snedronningen og hendes lakajer Trækker stikket hjem, da Kay befries af Gerda og en happy end kan hives i land.

Ret skønt og meget pædagogisk er det, at opleve alle rejsens fantasifulde tableeauer ’baglæns’ i et quick-mix på tilbageturen. Glæd dig.

Hele 35 dansere plus balletbørn leverer en flot ensemble-indsats og ser ud til at nyde forestillingen, lige så meget som publikum.

Ros til H.C. Andersen der kom på scenen himself inden forestillingen og gav de yngste (og eventuelt eventyr-rustne ledsagere) en fin indføring i handlingen, så man havde styr på plottet, da tæppet gik op.

Anbefalelsesværdig juleoplevelse og fire flotte julestjerner fra Det Sku’ Du Se.