NYE TIDER • FOLKETEATRET

★★★★☆☆

Foto: Gudmund Thai

ANMELDELSE NYE TIDER: VELGJORT FEELGOOD TEATER

Kærlighedens sære væsen udstilles i Folketeatrets hjertevarme skilsmissekomedie Nye Tider, der lander som veldrejet feelgood-teater med fint skuespil og genkendelige samlivskonfrontationer.

Ulla Henningsen, Waage Sandø og Sonja Oppenhagen leder et velspillende cast i den amerikanske skuespilforfatter Bess Wohls Nye Tider (Grand Horizons) som netop nu kan opleves i Kasper Wiltons drevne iscenesættelse.

Det Tony-nominerede stykke fra 2020 prikker til parforholdets uforudsigelige natur i en lun blanding af humor og alvor.

Det modne ægtepar Bill og Nancy har været gift i 50 år og er ved at falde til i deres Ikea-stylede seniorbolig , da Nancy ud af det blå meddeler, at hun vil skilles. En nyhed, Bill tager med ophøjet ro, da det viser sig at han selv er travlt beskæftiget med en hemmelig veninde.

Parrets to voksne sønner griber ind for at forhindre katastrofen og klinke skårene, men ender med at få rodet mere op i familiens hemmeligheder, end godt er. Var hele rammen om deres opvækst alligevel ikke så renskuret, som de gik og troede?

Stykket søger en slags hverdagsmodernitet, men kan alligevel ikke sig fri for, at de dramatiske highlights virker sært gammeldags.

For uha-uha! Først kommer den ene søn hjem med en homo-date, for ligesom at sparke scenedøren ind og give publikum et chok. Indignationen synes at udeblive i den noget overspillede sekvens.

Kort efter afslører Nancy at hun i sin tid har fået et dirrende dejligt blowjob af en gammel elsker – og det viser sig fanme, at Bill har kendt til forholdet hele tiden. Halå hvor perverst er dét lige? Eller hvad?

Den aldrende, hyggelige patriark viser sig tilmed have mobilen fuld af frække sms’er fra sin veninde Carla, som den ældste søn finder decideret ækle, efter lystigt/energisk at have bladret hele telefonen igennem. Hvad er vel mere ulækkert end ældre mennesker med et sexliv? Jeg spørger bare.

Tre nøglescener, der på en eller anden måde skal virke grænseoverskridende, men som i en 2024 kontekst forekommer lige så hardcore som blødkogt æg. 

Jo, Jeg indrømmer, at der er noget bornert ved hele stykkets moralske præmis, som irriterer mig lidt.

Historien starter noget fersk, men spiller sig varm efter pausen, hvor sandheder kommer på bordet og figurerne får mere kant. I siderollerne gør Kasper Leisner, Marie Sandø Jondal, Kim Hammelsvang og Adam Schmidt god figur i en tempofyldt instruktion.

Undervejs minder det om ungdomsserien Beverly Hils 90210 med Brandon Kelly, Steve, Donna, og alle de andre, der har så hulens travlt med at stikke næsen i andres sager.

Her serveret  i en senior-udgave med de voksne børn som moralens vogtere, der måske får en lærestreg, da de kommer til at afdække en vifte af den slags små hemmeligheder, mange familier nok går og gemmer på. Og mon ikke det ender med et kærligt kompromis, og lidt at snakke om derhjemme.

Nye Tider diverterer sit publikum med en lun og livsbekræftende teateraften, en skæv rom-com, der hylder kærligheden på den lange bane – og er et optimistisk lyspunkt  i en tid, hvor der er nok at være pessimistisk over. 

Det lander på fire stjerner fra Det Sku’ Du Se. God fornøjelse.