KU’DAMM 59 • BERLIN

★★★★★☆

Foto: Sunstroem

ANMELDELSE KU’DAMM 59: BERLIN ROCKS!

Rock’n roll musicalen Ku’damm 56 om nye begyndelser i efterkrigstidens Berlin dansede lige ind i publikums hjerter og har siden premieren i 2021 solgt op mod en halv million billetter med forestillinger over hele Tyskland. Efterfølgeren Ku’dam 59 er et festfyrværkeri af fed musik, kraftfuldt koreograferede dansenumre, fængende, komiske optrin smukke, lyriske scenebilleder, sangere med attitude og et ensemble, der stråler af stage power.

Det Sku’ Du Se var inviteret til verdenspremieren på Berlins Stage Theatre des Westens. En top hypet event med det helt store premiere-udtræk af kändisser, VIP’s og celebs fra medier, politik og showbiz, der gav showet en flyvende start i den propfyldte sal.

Et storstilet markedsført, kodylt mediecirkus, der vidner om Ku’damm-fortællingens uhyre gennemslagskraft og evne til at frame en tid og et mindset, som så mange tyskere kan spejle sig i på godt og ondt. Sammenligningen med Matador, Krøniken og Badehotellet ligger lige for.

Foto: Dominic Ernst

KUDAMM er oprindeligt en tv serie i tre sæsoner (på dansk Pigerne Fra Berlin) som er adaptet til musical af hit-komponisterne Peter Plate/Ulf Leo Sommer og forfatteren Annette Hess. Trioen stod også stod bag den storsælgende hitmusical Romeo & Juliet/Liebe’s Alles.

Ku’damm 56 twistede direkte ind i rock’n roll æraen, hvor en ny generation måtte udfordre den gamles stivnakkede moral og stramtandede, sociale spilleregler.

Et vibrerende, ekstrovert rock’n roll show, som her i 59’-fortsættelsen har vendt energien lidt mere indad. Med øget fokus på karakterernes indviklede, indbyrdes relationer og livets evige bøvl med kærligheden og konventionerne.

Foto: Dominic Ernst

Bag løjerne lurer kvindefrigørelse, spirende fredsbevægelse, politisk undertrykkelse og udstødt homoseksualitet – men bare rolig – det er ikke Ipsen, og det er ikke en socialrealistisk langgaber der ruller over scenen! Ku’damm 59 lykkes med at holde balancen mellem alvorlige temaer og elementær, velsmurt, tempofyldt underholdning på højt musikalsk niveau.

Musicalen kører flot i mål med en blanding af stærke rocksange og smukke ballader som f.eks. Forår i Berlin i en lyrisk scenografi af opslåede paraplyer, da en gammel kærlighed blusser op på forkert tid og sted. Snøft.

Åbningsnummeret Ich Versprech Dir (Jeg Lover Dig) står som lysende salme med flot skåret tekst i en dirrende smuk ouverture. Den er nok lidt lommefilosofisk, men den rammer altså noget. Nyd den på You Tube.  

Hvad du vil, får du ikke
Hvad du har brug for, findes ikke
Hvad du har, ønsker du ikke
Hvad du elsker, føler du ikke
Hvad du leder efter, rækker ikke
Men jeg lover dig at være der, og elske dig,
også selv om du ikke ser mig.

I den modsatte ende af skalaen var jeg flad af grin under den slapstick agtige casting-sekvens, der efterlader en chorus line af tilskadekomne dansere i gips, halskraver, krykker og hovedforbindinger.

Bandet, der er dygtigt og effektfuldt integreret på scenen, spiller med et hammerfedt, tungt beat, som i dén grad tager kegler hos det feststemte publikum. Berlin rocks!

Foto: Jörn Hartmann

Det hele har noget så velgørende som en happy end med hele castet i fælles-chiller i én kæmpe seng som hyldest til kærligheden, fællesskabet og tolerancen, mens en gigantisk replika af det ikoniske peace-tegn sænkes ned over scenen under uimodståeligt rørende jubel. Vi trænger vist alle sammen til en lang tur på Liebmichallee, (Elskmigvej), som er en af musicalens nøglesange.

Foreløbig er det kun de to første sæsoner af tv-serien (K56 og K59), der er omsat til musical, mens K63 ikke umiddelbart er på tegnebrættet i sceneudgave. Til gengæld forlyder det, at manuskriptforfatteren Annette Hess arbejder på en efterfølger til filmtrilogien. Optagelserne til Ku’damm 77 skal efter planen begynde i begyndelsen af 2025.

Der er fem stjerner fra Det Sku’ Du se til Ku’damm 59, som hitter sikkert på den tyske musicalscene og helt afgjort er et besøg værd på din næste Berlin-rejse.