MIT NAVN ER GRETA PÅ AVENY-T

 

★★★★

 

ANMELDELSE: MIT NAVN ER GRETA – ET BRAG AF EN DEBUT

 

Karla Løkke er hele teaterturen værd, i dette brag af en scenedebut som Greta Thunberg-klon, på rejse gennem highlights fra den unge, svenske klimakrigers trodsige kamp.

Mit Navn Er Greta på Aveny-T er klima-teater med et moderne, velsmurt upbeat – og en entusiastisk selvforståelse på kanten af det anstrengende.

Godt debat-teater leder efter konflikterne og undersøger brudfladerne. Således også i dette tilfælde.

I bund og grund handler det om modsætningen mellem en måske lidt for selvretfærdig, aktivistisk ungdom, i opgør med en handlingslammet voksengeneration, der vover at lade stå til, mens HUSET BRÆNDER, som det hedder på klima-lingo.

Indlysende videoprojektioner af piskende stormfloder, buldrende skovbrande og uimodsigelige satelitbilleder af smeltende gletsjere i fastmotion fejer forbi på bagtæppet.

Alt imens forestillingen etablerer sig som et slags ungdomspolitisk manifest, der desværre kun delvist formår at holde en form for ironisk distance til sin egen selvoptagethed.

Stykket, der er skabt af de debuterende dramatikere Emil Rostrup og William Lippert, er en slags pilgrimsrejse i Greta Thunbergs kølvand.

På ingen tid har Greta Thunberg taget turen fra ukendt skoleelev til verdensberømmelse.

Hun var nomineret til Nobels Fredspris, blev kåret til Årets Person 2019 af Time Magazine, har holdt taler for alverdens ledere og fået millioner til at tænke og vælge anderledes.

Rundt om i verden har Greta Thunberg fået klimabekymrede unge til at gå på gaden. Enmandsprotesten er blevet en global bevægelse.

Anslået har fire millioner unge skoleelever i 150 lande deltaget i skolestrejker og fredage for fremtiden.

I rollen som Greta’s klima-klon Clara leverer Karla Løkke et brag af en debut, med mange fængende prøver på sit store talent.

Helt ukendt er hun måske ikke, efter sine tv-roller i f.eks. Pagten og ikke mindst som den unge klimatosse i Arvingerne, der omkommer med sin snescooter efter en dramatisk aktion i Grønland.

Karla Løkke bliver rigtig spændende at følge som karakterskuespiller, og ikke blot som mikrofonholder for en ung klimavinkel, der tenderer til at lukke sig om sin egen selvforståelse.

Det er ellers lige ved at være på vej et spændende sted hen, da klimakæmperen Clara indsvøbt i al den forudsigelige sympati, mødes af kritik for gå direkte fra klimademonstration til powershopping.

Ups, var der nogen, der sagde børnearbejde og klimasvinsk bomuldsfarvning af nok så underspillet teenagefashion.

Nå nej, får vi at vide, det er jo alt sammen de voksnes system, der er presset ned over hovedet på en sagesløs ungdom!

Forestillingens dramatiske toppunkter er de visuelt overrumplende sekvenser med Jeanne d’Arc og topmødet i Davos, som begge er fejende flot eksekveret omend strammet til kanten i sit postulat, eller skal vi sige fortolkning.

Slutresultatet er trods det store emne, en lidt lille forestilling, med kun Karla Løkke på scenen i lidt over 1 times monolog-med-et-twist i en scenografi, der i tråd med forestillingens DNA er baseret på 100% genbrug. Jeg syntes måske, jeg anede kulisser fra i hvert fald Kussesumpen og C.V. Jørgensen teaterkoncerten.

For at det ikke skal være løgn, var de traditionelle, afskårne premierebuketter ved finaleoverrækkelsen, erstattet af store potter med persille der strittede økologisk i alle retninger. Jamen så til lykke med det!

Greta er båret af en superflot debutpræstation, der trækker det op på 4 stjerner. Der er fart over feltet og knald på både lyd og visuelle effekter, nok uden at man bliver synderligt klogere eller rigtigt får pirret eftertanken.

Med Aveny-T’s erklærede målsætning om at være teater af unge, om unge, til unge, bliver Greta en veldrejet, men også lidt forudsigelig So Ein Ding (müssen wir auch haben) teater.

En fornemmelse af replay og intet nyt fra klimafronten.

TOP 20 ANMELDELSER PÅ VEJ 

Overblik over premierer og vigtige teaterbegivenheder, du snart kan læse om på Det Sku’ Du Se.

Tjek Det Sku’ Du Se TOP 20 ANMELDELSER PÅ VEJ og se, hvad der er i vente. Listen er i tilfældig rækkefølge og med alle corona-forbehold. Hold dig løbende opdateret på vores nyhedsbrev.

Læs MERE